Endpoint Güvenliği: Genel Bakış
Zayıf noktalara sahip uç noktalar ciddi IT olaylarına yol açabilir. Uç noktaları uygun güvenlik kontrolleriyle korumak, ihlalleri ve içeriden yapılan saldırıları önlemek için son derece önemlidir.
Kurumlar, sunucularını ve veri merkezlerini güvence altına almak için birçok güvenlik önlemi alsa da, ne yazık ki uç noktalar bu kadar fazla dikkat görmemektedir. Uç noktalar, iş uygulamalarına erişim sağlarlar ve birçok kez kritik öneme sahiptirler. Bazen de uç nokta yetkileri, farklı işletim sistemlerindeki IT görevlerini gerçekleştirmek için verilir (yetki yükseltme ve görev devri yönetimi). Bir tehlikeye maruz kalmış içeriden biri ya da kötü niyetli kişiler tarafından gerçekleştirilen sosyal mühendislik taktikleri, uç noktaları kullanarak kritik bilgilere erişebilirler.
ARCON | Endpoint Privilege Management (EPM), uç noktalar etrafında kapsamlı bir güvenlik katmanı oluşturur. Kuruluşların güvenlik politikalarına uyumu sağlar ve iş kritik uygulamalara kontrollü erişimi zorunlu kılar.
Ponemon Enstitüsü’nün son çalışmasında şu sonuçlara ulaşılmıştır:
Organizasyonların neredeyse %81’i, karmaşık IT altyapısında uç nokta güvenliğinin “en çok aranan” güvenlik unsur olduğunu belirtmiştir. Hibrit çalışma uygulamalarının yaygınlaşması, veri erişim yöntemlerini IT ekosistemindeki tüm alanlarda daha açık ve riskli hale getirmiştir. Riski yönetmek için ankete katılanların %69’u, organizasyonlarının uç nokta korumasını mevcut olarak bir MSP ya da diğer üçüncü taraf sağlayıcıya dış kaynaklı olarak yaptığını ifade etmiştir. Organizasyonların yalnızca %47’si ağlarını 7/24 izlerken, sadece %50’si uç noktalarda/ cihazlarda saklanan hassas verileri şifrelemektedir.
ARCON’un Uç Noktaları Koruma için 5 Önerisi
Günlük iş uygulamalarından yola çıkarak, ARCON, güçlü uç nokta güvenliği için 10 öneri listesi sunmaktadır.
1.Son kullanıcıları eşleme: Çok sayıda uç nokta için Endpoint Security dağıtım gereksinimi varsa ne yapılabilir? Kuruluşun sayıları sürekli artan uç noktalarının güvenliğini sağlamaya hazır olduğu ancak dağıtım sürecinde harcanan süre konusunda endişe duyduğu bir durumu düşünün. Son kullanıcıların sorumluluklarına göre nasıl ayrılacağına dair hiçbir fikir yoktur. ARCON | Endpoint Privilege Management (EPM), kuruluşların normal çalışma sürecini aksatmadan ilk otuz gün boyunca faaliyetleri normal şekilde yürütmesine yardımcı olur. Bu süre zarfında herhangi bir kısıtlama uygulanmaz. “Otomatik Profil Oluşturma” özelliğinin yardımıyla ARCON | EPM verileri toplar, profili tanımlar ve gerekli erişim alanlarını belirler. Otuz gün sonra, kullanıcıların kullanım kalıplarına göre ARCON | EPM, kullandıkları sürece göre bunları kullanıcı gruplarına ayırır. Bu, manuel entegrasyon ve profil oluşturmanın sıkıcılığını ortadan kaldırır ve sorunsuz BT operasyonları sağlar.
2.Son kullanıcıları kontrol etmek için birleşik motor uygulamak: Profil oluşturma tamamlandıktan sonra, bu profilleri sorunsuz bir şekilde yönetmek ve kontrol etmek mümkün müdür? Birden çok işlevsel departmanda birden çok kullanıcı düzeyi vardır. ARCON | EPM, bir BT ekosistemindeki çeşitli departmanlar için mevcut profilleri ve yeni profilleri yönetmeye yardımcı olan “Merkezi Profil Oluşturma” mekanizması sunar. Merkezi profil oluşturma, her departmanda profillerin ayrıntılı düzeyde ayrılmasını sağlar ve ARCON | EPM, BT yöneticisinin bir kullanıcı, kullanıcı grubu, uç noktalar ve işletim sistemi türüne dayalı bir uç nokta grubu için de varsayılan bir profil belirlemesine yardımcı olur. Bu, yöneticilerin kullanıcı profillerini sistematik olarak takip etmesine yardımcı olur.
3.Verilerin bağlamsallaştırılması: Her gün büyük miktarda veri üretiliyor. Bu nedenle, verilerin “nerede”, “ne” ve “kim” olduğunu anlamak önemlidir. Farklı uç nokta verilerini korumaya ve kategorilere ayırmaya ne dersiniz? Herhangi bir belirli kullanıcı grubuna erişime izin verirken verileri sınıflandırmak ve kategorilere ayırmak son derece önemlidir. ARCON | EPM, kurumsal ağdaki kritik verilerin sınıflandırılmasını ve sınıflandırılmasını sağlayan “Veri Zekası” özelliğini sunar. Verilerin kullanıcılara göre sınıflandırılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda veri varlıklarıyla ilgili kötü amaçlı etkinlikleri de önler. Data Intellect, uç noktalarda bulunan ve veri varlıklarının bütünlüğünü korumak için erişiminin (veya herhangi bir yere aktarımının) engellenmesi gereken riskli veya şüpheli veri dosyalarını tanımlar.
4.Kimlik bilgileri kasasını zorlama: Zayıf parola yönetimi, ihlallerin ve içeriden saldırıların önde gelen nedenidir. ARCON | EPM, yöneticilerin uç noktalar için kimlik bilgilerini düzenli olarak kasaya koymasına ve döndürmesine yardımcı olan “Credential Rotation” özelliği sunar. Yönetici, dönüşün yapıldığı yere göre uzunluk, karakter kullanımı, tekrarlanmayan şifreler vb. sağlayarak katı bir politika bile oluşturabilir. Kuşkusuz bu, parolanın kötüye kullanılması ihtimalini önler ve kuruluşu uç noktalarda yetkisiz erişime karşı korur.
5.”Bilmesi gerekenler” ve “yapılması gerekenler” esasına göre erişimin sağlanması: Bir kullanıcı, bir görevi tamamlamak için belirli bir uygulamaya erişim talep ederse ve bu talep kabul edilirse neler olabilir? Zamanlı bir görev sorunsuz tamamlanabilir, ancak aynı zamanda yetkisiz etkinliklerin riski de ortaya çıkabilir. ARCON | EPM, herhangi bir kullanıcının rollerine ve kullanıcı profillerine dayalı olarak belirli bir uygulamaya sadece tek seferlik erişim sağlayan “tam zamanında” ayrıcalık yükseltmesini mümkün kılar. Bu özellik sadece bununla sınırlı değil; görevin süresi önceden planlanabilir ve ayrıcalıklı erişim hakları, görev tamamlandıktan hemen sonra otomatik olarak iptal edilir. Bu özellik, En Az Ayrıcalıklar ilkesinin uygulanmasını destekler ve Sıfır Güven mimarisine uygunluk sağlar.